Geschiedenis Het Dorp
''Open Het Dorp'' was de eerste grote televisie-inzamelingsactie in de Nederlandse geschiedenis. In een 24-uurs radio- en televisieprogramma, gepresenteerd door Mies Bouwman, werd op 26 en 27 november 1962 ruim 12 miljoen gulden ingezameld. In de dagen daarna liep dat uiteindelijk op tot ongeveer 22 miljoen gulden. Met dat geld is Het Dorp gebouwd, de eerste woongemeenschap in Nederland voor mensen met een beperking. Vier jaar later namen de eerste bewoners hun intrek in Het Dorp. Arie Klapwijk, destijds geneesheer-directeur van de Johannastichting, stond aan de wieg van dit initiatief. Hij was ook de eerste waarnemend directeur van Het Dorp.Zie ook het boek 'Het Dorp van binnen en buiten, 1962-1997'.
Academy Het Dorp
Meer mogelijk maken voor mensen met een beperking door de inzet van technologie. Dat is de ambitie van Academy Het Dorp. Met slimme, betaalbare oplossingen willen we dat mensen hun eigen leven nog meer zelf kunnen organiseren en er het beste uit kunnen halen.
In de Academy Het Dorp kijken bedrijven, kennisinstellingen en zorgprofessionals op een vernieuwende manier naar de zorg. Samen met mensen met een beperking bedenken en testen zij slimme oplossingen en innovaties die het leven van mensen met een beperking gemakkelijker en zelfstandiger maken. De inzet van technologie is hierbij onmisbaar.
Geschiedenis 's Koonings Jaght
Landgoed ’s Koonings Jaght werd in 1960 door de Haagse stichting SPC Sandhaghe gekocht. Met dit landgoed wilde SPC Sandhaghe huisvesting bieden aan mensen met een verstandelijke beperking die niet voor gezinsvervangende tehuizen in aanmerking kwamen. In de beginperiode bood ’s Koonings Jaght onderdak aan vijftig mensen. In de jaren daarna zijn er paviljoens bijgebouwd om meer mensen met een verstandelijke beperking onderdak te bieden.