De val
Maar even terug in de tijd. Martijn, waar begint jouw verhaal?
“Nou dat is best even geleden” begint Martijn. "Toen ik veertien was, kampeerde ik met mijn familie in Italië. Die avond brachten mijn neef en ik twee meisjes naar een andere camping. Toen we terug gingen zagen we dat het hek van de camping al gesloten was. In plaats van de hoofdingang te gebruiken, besloten we over het hek te klimmen, maar het ging helemaal mis" vervolgt Martijn.
Martijn klom over het hek en plots schoten zijn handen los en viel hij naar beneden, op zijn achterhoofd. Het leek toen niet ernstig, maar die nacht verslechterde de toestand. Om de situatie te beoordelen kwam de volgende dag een huisarts die hem gelijk naar het ziekenhuis stuurde. In het ziekenhuis bleek dat Martijn door de val een hersenschudding had. Hij werd ter observatie opgenomen. Daar werd duidelijk dat hij een hersenbloeding had. Hierdoor raakte zijn hersenstam in verdrukking en vielen zijn vitale functies uit. Dit leidde tot een hartstilstand en hij raakte in coma.
Niet meer hetzelfde
Toen Martijn na 15 dagen ontwaakte uit de coma, was hij niet meer dezelfde. Hij moest alles opnieuw leren, van lopen tot zitten, en had last van geheugenverlies. "Het was moeilijk om te accepteren wat er was gebeurd en hoe mijn leven er uit zou zien," zegt Martijn. “Er gebeurden zoveel dingen waar je geen grip op hebt, ik was bijvoorbeeld een stuk sneller emotioneel” voegt Martijn toe. Ondanks dat was Martijn vastbesloten en ging hij revalideren. Hij werkte bijna onafgebroken aan zijn herstel. Martijn: “De revalidatieartsen sloten zelfs de fysiozaal om mij te kalmeren’’. Na 9 maanden werd Martijn genezen verklaard.
Terugkijkend denkt Martijn wel eens: "Had ik toen maar geweten waar ik rekening mee moest houden." Sinds de val ervaart Martijn problemen op zijn werk en in relaties. Als hij 24 is volgt hij een zelfstandigheidstraining en moet hij door zijn hersenletsel zijn opleiding tot activiteitenbegeleider noodgedwongen afbreken. Via het UWV krijgt hij een herscholing voor mensen met een arbeidshandicap. Hij word opgeleid voor een functie in de ICT.
Contact met Hersenz
Martijn trouwt en wordt voor het eerst vader. Hij werkt in de ICT maar wisselt vaak van baan omdat hij problemen ervaart. Hij begrijpt dingen niet en zijn hoofd werkt niet zoals hij dat wil. Tot een jobcoach Martijn confronteert: “Ben jij eigenlijk wel gelukkig?’’. Dit zet hem aan het denken. Martijn gooit het roer om en begint zijn eigen bedrijf. Maar als blijkt dat dit zijn problemen ook niet oplost gaat hij weer in loondienst. Het gaat steeds slechter met Martijn. Hij begint een traject van 3,5 maand om zijn valkuilen te begrijpen. Het lijkt even beter te gaan met Martijn, maar eigenlijk gaat het steeds slechter. Hij slaapt nauwelijks, heeft moeite met veranderingen en ervaart veel stress. Hij raakt in een depressie en beseft dat er iets moet veranderen. Tijdens een opname op een psychiatrische afdeling komt hij via Facebook in contact met Hersenz.
Na de intake met Hersenz werd er veel duidelijk. Martijn heeft niet-aangeboren hersenletsel en de therapeuten van Hersenz kunnen hem helpen hiermee te leren leven. Door de diagnose wordt hij ook herkeurd, deze keer wordt hij 100% afgekeurd voor betaald werk. “Dat was een opluchting, ik voelde niet meer steeds de druk om te moeten verdienen voor mijn gezin’’, vult Martijn aan.
Spanningen thuis
Maar de spanningen thuis met zijn gezin zijn inmiddels zo hoog opgelopen dat Martijn de weekenden doorbrengt op een logeerboerderij. Zo kunnen hij en zijn gezin afzonderlijk van elkaar tot rust komen. Toch waren de gevolgen van de NAH nog niet minder merkbaar. Martijn begon na te denken over hoe hij zijn gezin rust kon gunnen en zelf gelukkig kon zijn. Een begeleider van Professionals in NAH suggereerde begeleid wonen, wat Martijn met beide handen aangreep. Zij hielpen hem bij het vinden van een geschikte woonplek.
Bij de intake met Siza was alle ruimte voor emoties, zowel die van mij als die van mijn vrouw.” - Martijn
Rust vinden bij De Weissenbruchstraat
Ruim een week na het kennismakingsgesprek op de locatie Weissenbruchstraat later heeft hij daar een passende woonplek gevonden. “Siza werkt voor mij’’, gaat Martijn verder. Op de WBS woont hij zo zelfstandig mogelijk. Martijn richt zijn leven in op een manier die voor hem fijn is. Zo laat hij boodschappen thuis bezorgen om het grote aantal prikkels in de supermarkt te ontwijken, eet hij kant-en-klaarmaaltijden en wordt zijn appartement schoongemaakt door een schoonmaker. Zo houdt hij meer energie over voor andere dingen.
Dagelijks heeft hij contact met één van zijn begeleiders. Wekelijks gaat hij in gesprek met zijn regiebegeleider om te bespreken hoe het gaat, waar hij tegen aan loopt en waar hij zich nog in kan ontwikkelen. Martijn kan op ieder moment hulp vragen.
De toekomst
Daarnaast heeft Martijn ook een fijne daginvulling gevonden. Hij werkt bij Studio Filmwerk. Daar werkt hij met computers. Maar ook dit gaat met vallen in opstaan. Martijn merkt dat hij echt veranderd is. Martijn: “Ik vergeet veel en dat frustreert mij.’’ Ook wordt hij vaak overschat, aan de buitenkant zie je niet dat Martijn NAH heeft. Door zijn traject bij Hersenz en het wonen bij Siza keert de rust weer een beetje terug in het leven van Martijn. Hij woont fijn en rustig op de Weissenbruchstraat in zijn eigen appartementje. Nu volgt hij een individueel traject bij Hersenz.
Martijn wil er alles uithalen wat er in zit.
Hij ziet de toekomst rooskleurig tegemoet.
Meer informatie over de ondersteuning van Siza bij NAH?
Klik dan op de knop hieronder.