Behandeling NAH
We hebben eerst een intakegesprek waarbij jouw hulpvraag wordt besproken. Als de behandeling passend is bij jouw hulpvraag, starten we met het behandelprogramma van Hersenz.
Dit behandelprogramma is wetenschappelijk onderbouwd en speciaal ontwikkeld voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Het programma helpt mensen die problemen ervaren en die willen leren omgaan met de gevolgen van hun niet-aangeboren hersenletsel. Er is natuurlijk ook aandacht voor verwanten en we bieden ook afasietrajecten aan.
In het programma komen bijvoorbeeld onderstaande gevolgen aan bod:
- Motorische beperkingen
- Vermoeidheid
- Concentratieproblemen
- Psychische problemen
- Verliesverwerking om je oude ik
Samenwerken als 1 team
Wat het behandelprogramma onderscheidt is het interdisciplinaire karakter. Dit betekent dat alle betrokken specialisten als één team samenwerken om met jou je persoonlijke doelen te bereiken. Er is altijd een GZ-psycholoog betrokken en daarnaast kun je denken aan een fysiotherapeut, psychomotorisch therapeut en een cognitief trainer. De behandeling van Hersenz bestaat dus uit een combinatie van bewegen, cognitieve behandeling en individuele behandeling.
Je werkt zowel in groepsverband als individueel. Er is onder andere aandacht voor de impact van het hersenletsel op jouw dagelijkse leven, verminderde energie en cognitieve denkfuncties. Er is niet alleen veel veranderd voor jou, maar ook voor je naasten. Het Hersenz behandelprogramma ondersteunt daarom ook je naasten. Gemiddeld duurt het behandelprogramma zo’n 1,5 jaar waarbij je zo'n 2 keer per week naar het expertisecentra komt. De behandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering, de fysiotherapie of logopedie vanuit de aanvullende verzekering.
Over Hersenz
Hersenz heeft een landelijke dekking en is bedoeld voor mensen in de chronische fase van nah die de eerste revalidatie achter de rug hebben. Het programma is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Hersenz werkt in heel Nederland op dezelfde manier volgens een eigen kwaliteitsstandaard. De behandeling is zowel individueel als in groepsverband en wordt op maat samengesteld uit diverse modules.
Positieve effecten
Het Hersenz-behandelprogramma is grotendeels gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Waar nodig maken we gebruik van behandelingen die als succesvol bekend staan, zelfs als ze nog niet volledig wetenschappelijk zijn onderbouwd.
Onderzoek naar het Hersenz-programma laat zien dat deelnemers het traject een gemiddelde beoordeling van 8.5 geven, terwijl hun naasten Hersenz beoordelen met een 8.0. Deelnemers aan het behandelprogramma ervaren gemiddeld een verbetering van 22% in hun kwaliteit van leven en zijn ook 23% meer tevreden met hun leven. Bovendien neemt de hinder van problemen gemiddeld met 36% af.
Voor verwijzers
Als verwijzer kan je een cliënt aanmelden voor ons behandelprogramma via Zorgdomein. Bekijk hier de handleiding voor het verwijzen naar behandelprogramma Hersenz via het zorgdomein. Over de voortgang van de behandeling wordt de huisarts geïnformeerd.
Voor wie is de behandeling?
Voor mensen met aangetoond hersenletsel die:
- Beter willen leren omgaan met de gevolgen hiervan
- Gemotiveerd zijn actief te werken aan verbetering
- Klaar zijn met revalideren
- Voldoende vermogen tot reflectie, geheugen, concentratie en communicatie om de behandeling te kunnen volgen
En voor hun naasten.
Exclusiecriteria
- Cliënt komt nog in aanmerking voor revalidatiebehandeling
- Cliënt heeft voldoende aan generalistische (eerstelijns) behandeling
- Cliënt heeft geen aangetoond NAH
- Cliënt heeft Huntington, Korsakov of dementie
- Omstandigheden belemmeren de kans van slagen van behandeling
En dan?
Dan is er een verwijzing van de huisarts nodig. Vervolgens komt de cliënt op intake bij ons. Tijdens de intake wordt samen gekeken of het behandelprogramma passend is.
Ben je verwijzer en wil je contact of advies? Klik dan op de knop hieronder.
Meer weten?
Mocht je twijfelen of jij of je naaste in aanmerking komt voor de behandeling? Of twijfel je of het iets voor je is?* Neem dan vrijblijvend contact op en klik op onderstaande knop, we denken graag mee!
*Voor behandeling bij de expertisecentra heb je een verwijzing nodig van de huisarts.