Wederzijds vertrouwen
Mariëlle benadrukt hoe waardevol ambulant werk is. "Mensen moeten zich erg openstellen, want je komt wel bij hen thuis, in hun privéwereld. En dan mogen wij daar toch binnenkijken, dat vind ik altijd erg bijzonder." Er is een grote mate van openheid en vertrouwen van zowel hulpverleners als gezinnen voor nodig.
Mariëlle benadrukt dat geen enkel gezin of geen enkele vraag hetzelfde is. De hulpvragen verschillen enorm, van kinderen met ontwikkelingsstoornissen zoals ADHD en autisme, tot gedragsproblemen en gezinnen met een verstandelijke beperking. Juist dit maakt het werk zo uitdagend en afwisselend.
Hoe ziet de dag van Mariëlle eruit?
Een dag van een hulpverlener in de ambulante zorg is erg afwisselend. Ze hebben overleggen met hun teamgenoten om te praten over wat er speelt. Ze gaan op bezoek bij gezinnen, praten met ouders, hebben overleg met externen zoals jeugdbeschermers en de gemeente. Altijd met als doel om te kijken hoe het met de kinderen gaat.
“Mijn dag als gezinscoach is erg gevarieerd. We hebben wekelijkse team overleggen om praktijksituaties te bespreken en onze afspraken te organiseren. We doen huisbezoeken bij gezinnen, waarbij we ons vooral richten op de behoeften van de kinderen om ervoor te zorgen dat ze veilig en stabiel opgroeien. We plannen onze agenda's zorgvuldig, rekening houdend met de specifieke situaties van gezinnen. Vooral als er sprake is van problemen tussen ouders. We ondersteunen bij het organiseren van ontmoetingen tussen ouders en kinderen om hun band te versterken.”
Het kind staat centraal
In het ambulante jeugdteam staat het kind altijd centraal, ongeacht de situatie. Of het nu gaat om een nieuwe aanmelding of een bestaande casus, het uitgangspunt is altijd: "Waar staat het kind en wat heeft het nodig?" Zelfs in complexe situaties, zoals scheidingen waarbij ouders in heftige conflicten verwikkeld zijn, is de focus altijd gericht op het welzijn van het kind. Ondanks dat niet alle beslissingen even gemakkelijk zijn, streven gezinscoaches en praktisch gezinsondersteuners ernaar om het kind veilig en stabiel te laten opgroeien.