Sceptisch
In het begin waren mensen sceptisch, omdat ouderen en cliënten van Siza met voornamelijk een licht verstandelijke beperking werden samengebracht. Maar begeleider Lisette en de activiteitenbegeleidster van Oosterwolde waren vastbesloten: dit kan werken.
Aan het begin van elke werkdag komt het team samen en maakt onderling afspraken over de taken. Lisette begeleidt de cliënten op afstand en laat hen zoveel mogelijk zelf de taken verdelen. Ze stuurt bij waar nodig. Ook de kantinemedewerkster van Oosterwolde helpt de cliënten graag en heeft vaak leuke klusjes voor de groep.
Helpen
De cliënten ondersteunen het personeel van Oosterwolde op verschillende manieren. Ze helpen in de keuken, vouwen schorten op, stofzuigen en doen de afwas. Zelfs de plantjes krijgen wekelijks water van de cliënten.
Geen druk
Er heerst geen druk, alles mag en niets moet. Het motto van deze groep is: "Wat vandaag niet lukt, doen we volgende week wel weer," voegt Lisette eraan toe. Naast de waardevolle hulp ontstaan er ook mooie gesprekjes tussen de bewoners van het woon/zorgcentrum en het groepje cliënten van Siza. Ze leren elkaar kennen en kijken uit naar elkaars gezelschap. De bewoners van Oosterwolde vinden het ook gezellig. Een bewoonster zegt: "Het zijn allemaal zulke lieve mensen, en ze helpen ons goed."
Een win-win situatie
"Het is een win-winsituatie. De cliënten voelen zich nuttig, en dat zijn ze ook. Bovendien helpen we het personeel van het woonzorgcentrum," voegt Lisette toe. De cliënten vinden het gewoon hartstikke leuk om te helpen en hebben er echt plezier in. Binnen deze ervaringsplek is ruimte om te groeien op de participatieladder. Zo werkt een voormalig deelnemer nu als vaste vrijwilliger bij Oosterwolde, waar hij de winkel verzorgt en bestellingen voor bewoners regelt.
Een prachtige samenwerking
Lisette benadrukt: "In de basis is iedereen hetzelfde. We zoeken naar overeenkomsten tussen deze twee groepen." En dat leidt tot een prachtige samenwerking.