Vijf jaar groei bij restaurant Bij Koster - Siza
Cookie instellingen

Onze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring. Wilt u de website bezoeken en cookies accepteren?
Lees ons privacy beleid.

Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Zoeken

Vijf jaar groei bij restaurant Bij Koster

Naomi en David werken al vijf jaar bij restaurant Bij Koster in Arnhem, een plek waar ze echt zichzelf kunnen zijn. Ze hebben de afgelopen jaren een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Met de ondersteuning van SizaWerk, coaching en re-integratie hebben Naomi en David hun plek helemaal gevonden. Ook eigenaresse Tatjana van restaurant Bij Koster, ziet deze mooie ontwikkeling. "Ze hebben zoveel geleerd. Wat niet eigenlijk?" vertelt Tatjana. De beginperiode was voor Naomi en David wennen, maar inmiddels zijn ze uit hun schulp gekropen en hebben ze enorme stappen gezet. Benieuwd hoe ze dat hebben gedaan? Lees dan vooral verder.

De groei van Naomi: van onzekerheid naar zelfvertrouwen

Naomi begon op haar werk erg verlegen. Ze was meer gefocust op koffiezetten, dan op het helpen van mensen. Nu verwelkomt ze de gasten vol zelfvertrouwen. “Uit de positie waarin ze hier binnenkwam, is er echt een stijgende lijn omhoog te zien. Daar mag ze ook echt trots op zijn” zegt Tatjana. ‘Dit komt omdat het hier veilig en vertrouwd voelt om deze stappen te maken,” legt Naomi uit. Tatjana vertelt: “We communiceren direct en open. Iedereen weet waar hij of zij aan toe is. De lijntjes zijn kort. Op die manier kun je ook echt groeien. Daar krijgt ieder echt de ruimte voor.” Naomi geniet ervan om mensen te helpen. “Ik wilde altijd al in de horeca werken. Ik vind het namelijk leuk om onder de mensen te zijn. Telkens nieuwe mensen ontmoeten,” vertelt Naomi. Tatjana vult daarbij aan: “Dat heeft Naomi ook echt in zich. Ze is erg zorgzaam, behulpzaam en van betekenis. Je moet het natuurlijk ook leuk vinden en het in je hebben. En dat heeft Naomi. Het past goed bij haar.”

Davids passie voor koken

David heeft altijd al een passie gehad voor koken en eten maken. Vroeger heeft hij gewerkt in een andere horecagelegenheid. Namelijk T-huis in Arnhem en de Oranjerie in Dieren. David wilde zichzelf blijven ontwikkelen. Hij is erg leergierig en wilde meer ontdekken. Daarom wilde hij iets nieuws. Eerst heeft hij niveau 1 en 2 van de koksopleiding behaald. In het restaurant Bij Koster werkt hij in een kleine keuken, soms met een andere kok samen. Hij voelt zich helemaal op zijn plek.

David heeft goede banden met zowel zijn collega’s als met de gasten. “Het voelt als een familie,” zegt hij. "We werken hard, maar we hebben ook veel plezier samen." Ook David is enorm gegroeid. Soms met kleine stapjes, maar ook met grote sprongen. Hij heeft verschillende vaardigheden geleerd, zoals beter je taken plannen.

De onmisbare begeleiding van Janien

Janien, werkcoach bij SizaWerk, heeft al 39 jaar plezier in haar werk. "Waarom zou ik weggaan als ik er nog zoveel plezier uithaal?", zegt ze. Janien werkt al lang in de zorg, ze begon met het verzorgen van bejaarde dames met een verstandelijke beperking en later werkte ze ook met meervoudig beperkte kinderen. Uiteindelijk maakte ze de overstap naar SizaWerk, waar ze nu cliënten helpt een passende werkplek te vinden. Het doel is niet alleen betaald werk, maar het kan ook vrijwilligerswerk zijn of allerlei manieren van meedoen in de maatschappij.

Janien's werk draait om het maken en behouden van matches tussen cliënten en werkplekken. "Je krijgt een vraag vanuit verschillende hoeken: de gemeente, wijkcoaches, stagebegeleiders, ouders of de cliënten zelf," vertelt Janien. "De hoofdvraag is: 'Kun je voor mij een match vinden?' Cliënten hebben een afstand tot de arbeidsmarkt en je wilt ervoor zorgen dat ze een geschikte plek vinden, midden in de maatschappij." De vragen zijn divers, van mensen die willen inburgeren en de taal nog beter willen leren, tot mensen die door psychiatrische klachten zijn uitgevallen en weer een opstapje nodig hebben. Iedereen heeft zijn unieke verhaal. “Dat maakt mijn werk ook zo leuk. Ik weet nooit hoe mijn dag eruit komt te zien.”, vertelt Janien.

Het meest waardevol: mensen in beweging krijgen

Janien haalt veel voldoening uit haar werk. "Wat ik het meest waardevol vind? Dat ik zie dat ik sommige mensen toch van de bank af krijg, die anders alleen maar thuis zouden zitten. Sommigen hebben een klein netwerk. Dat je hen weer in beweging krijgt, dat is zo waardevol. Zij willen uiteindelijk net als iedereen gezien worden en meedoen.”

Janien gaat regelmatig naar de werkplek toe en biedt ondersteuning aan hen die het nodig hebben. Zo gaat ze ook regelmatig langs bij Naomi en David.

Complimenten van de gasten

Naomi en David hebben bij het restaurant geleerd om niet alleen voor zichzelf te zorgen, maar ook om anderen aan te sturen. Ze zijn in staat om jongeren te begeleiden en normen en waarden over te brengen. "Je leert van elkaar en geeft het door," zegt Naomi. Ook eigenaresse Tatjana ziet het: "Na een hele lange tijd zie je dit soort ontwikkelingen. Ze pakken dingen op en nemen zelf besluiten. Ze communiceren meer met elkaar. Dit is nog wel eens anders geweest, een bestelling liep dan niet helemaal zoals zou moeten." Naomi en David worden gewaardeerd om wie ze zijn. "Ik krijg complimenten van de gasten. Zij komen soms speciaal voor mij terug," deelt Naomi trots. Deze bevestiging heeft haar zelfvertrouwen een enorme boost gegeven.

Helemaal op hun plek

Bij restaurant Bij Koster hebben Naomi en David hun plek gevonden. Door de begeleiding van Janien en de steun van eigenaresse Tatjana hebben ze kunnen groeien en bloeien in hun werk. Ze voelen zich gewaardeerd, hebben geleerd om anderen te helpen en hebben belangrijke vaardigheden ontwikkeld die hen verder brengen in het leven.

Wil jij dit ook?

Wil jij, net als Naomi en David, aan het werk en ben je op zoek naar een betaalde of onbetaalde baan? SizaWerk biedt ondersteuning aan mensen met een arbeidsbeperking, die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Neem de eerste stap en neem contact met ons op. Ontdek hoe SizaWerk jou verder kan helpen.

Bekijk ook: